Em. Pastoor Janssen

Jabeek

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

PAUS FRANCISCUS

E-mail Afdrukken PDF

PAUS  FRANCISCUS.

 

Als moderne leider met nieuw elan

 in huidige werkelijkheid

neemt hij stevige maatregelen.

 

Nederlandse kerk

profiteert nog weinig hiervan.

 

1.ALGEMENE INLEIDENDE BESCHOUWING.

Ruim 4 maanden na de witte rook is de kop er af.

Het is duidelijk dat deze paus werkt maakt van de vernieuwing van de katholieke kerk en met name van het Vaticaan.

Talrijke grote en kleine gebaren tonen een breuk met het verleden.

Daarmee heeft hij in korte tijd de publieke opinie achter zich gekregen.

Vele Vaticaanse leidinggevenden rest weinig anders dan tandenknaarsend te accepteren,dat de paus veranderingen heeft ingezet, die meer zijn dan wat kleinigheden aan de buitenkant.

De paus toont in zijn pontificaal optreden sterk, dat hij een zoon is van Ignatius van Loyola, de stichter van de Jezuïeten.

Deze religieuze orde zet zich al eeuwen in

voor het vinden, vormen en binden van de (katholieke) leiders van morgen.Als geen ander weten zij, wat iemand tot een succesvolle leider maakt met moderne management-inzichten:practische preken;toonaangevende voorbeelden op vakgebied.

Hij zoekt buiten steun om binnen veranderingen af te dwingen.

Hij weet, dat vooral het begin van een pontificaat benut moet worden om nieuwe zaken aan de orde te stellen, voordat hij ingekapseld wordt door de gewoonten en gebruiken van het bureaucratisch apparaat.

De eerste honderd dagen zijn voor hem cruciaal.

Zie het recente ontslag van de top van de Vaticaanse bank,de arrestatie van 3 hoge kerkelijke functionarissen wegens corruptie en het inschakelen van een oud-werknemer van het

consultancybureau McKinsey als adviseur.Dit breekt met de oude Vaticaanse cultuur, waarin vroomheid hoger wordt aangeslagen dan vakbekwaamheid. Die cultuur staat haaks op de geest van de Jezuíeten, die niet voor niets naast theologie een meer wereldse studie volgen; zij geloven niet dat de tekortschietende professionele capaciteiten

kunnen worden gecompenseerd met een rozenkrans.

 

2. THEOLOGISCHE IJDERTUITEN.

Jezuïeten komen vaak voort uit de betere kringen.

Het is niet vreemd dat zij lak hebben aan alles wat riekt naar uiterlijk vertoon van theologen, die heel sterk met zichzelf zijn ingenomen.

Liever lopen zij rond met een oude versleten toog

dan met een hoogwaardige kledij van bischoppen, kardinalen of curie.

Zij verkiezen een korte preek met een heldere boodschap boven zich hoog wanende theologen.

 

Achter oude professorale theologische verstrooidheden gaan ook oude door de eeuwen heen gevormde intellectuele en stategische scherpe opvattingen schuil, die deze paus inzet om de kerk terug te brengen naar haar opdracht: voor de wereld in de praktijk een voorbeeld zijn van evangelische navolging door eenvoud,barmhartigheid en solidariteit.Zodoende wil de paus mensen in aanraking brengen met Jezus van nazareth, Zoon van God.

De bisschoppen van Nederland zijn innerlijk nog niet zover om helemaal om te schakelen naar de paus door hun paleizen open te stellen voor asielzoekers, door voedselbanken te bezoeken of in alle eenvoudde dialoog aangaan met de seculiere samenleving.

Toch begint het contrast tussen het vernieuwde Vaticaan en de Nederlandse kerkprovincie wel wat pijn te doen.

 

3.BEKNELLING.

De bisschoppen zitten bekneld in de houdgreep van een vrijwel volledig binnenkerkelijke agenda.

Zij willen orde op zaken stellen na een halve eeuw,waarin vernieuwingsgezinde katholieken min of meer de ruimte kregen.

Als de bisschoppen zich al uiten, beperkt zich dat tot strengere liturgische richtlijnen, tot ontslaan van zelfbewuste parochiebesturen en het promoten van devotionalia.

 

Nu de samenleving zich definitief van de kerken van weleer lijkt af te keren, lonken de bisschoppen en hun getrouwe clerus en getrouwe  vol weemoed naar de tijd van het Rijke Roomse leven.

Deze bisschoppen verkiezen herders te zijn van een slinkende kudde, waar geen enkel vlekje aan zit.

Het enkele schaap dat verdwaald raakt in het moderne leven, moet zelf maar een veilig heenkomen zoeken.

 

Wat bij deze bisschppen gemist wordt is

dat de nieuwe paus Franciscus bezig is om de maatschappelijke zeggingskracht van de kerk te herwinnen.

De kerk van nu heeft meer behoefte aan geloofsverkondigers zoals paus Franciscus,die op de markt van de samenleving gaan staan zodat zij harten kunnen raken. Dit is iets anders dan de bange bestuurders, die de winkel op slot draaien voor de mensen die in deze moderne tijd de kerk verlaten en die zich niet meer door die bisschoppen aangesproken voelen. Vol vertrouwen mogen wij nu wachten op nieuwe bisschoppen in de aard van bovenvermelde Jezuïeten.
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Online

We hebben 22 gasten online

Bezoekers

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter