Em. Pastoor Janssen

Jabeek

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

CRISIS IN KERK EN GELOOF

E-mail Afdrukken PDF

CRISIS IN KERK EN GELOOF

1.

In de westerse landen zijn mensen en samenleving sterk los geraakt van kerk en geloof; Christelijke kerken lopen leeg; heel anders dan in Afrika, waar ledenaantal van de kerk groeit.

Of met andere ogen bekeken: mensen  en  westerse wereld zijn veranderd in een centrale ervaringswereld, terwijl kerk en geloof op de oude manier verder gaan met geloofsverkondiging van bovenaf met gevolg, dat kerk en geloof in de rand van de samenleving terecht komen en niet meer aanspreken of beleefd worden.

2.

Verder hebben zich bij de katholieken 2 tegenstrijdige beelden van de kerk ontwikkeld

tot een haast onoplosbare tweespalt.

Dit was al aanwezig ten tijde van het 2de Vaticaans Concilie ( 1962-1965).

 

Aan de ene kant stond Edward Schillebeeckx.Hij zag de kerk als deel uitmakend van de geschiedenis van de mensheid; soms profetisch dwarsliggend, soms zich conformerend. Toch nooit door Vaticaan veroordeeld, verketterd en uitgestoten.

 

Aan de andere kant stond Joseph Ratzinger, de latere paus Benedictus XVI.

Hij ziet de kerk als een haast buiten-historische organisatie, die onderworpen is aan geheel eigen, van God gegeven wetmatigheden.

 

Het is niet vreemd dat ook in het Vaticaan allerhande tegenstellinge gegroeid zijn tussen kardinalen onderling en met de paus. Lang is veel verborgen en weggestopt, maar toen een en ander openbaar werd op televisie, in krant en op radio,

toen werden de kruisen op de schouder van de paus ondraaglijk.

Persoonlijk heb ik zelf ervaren, dat hoogstaande kardinalen uit het vaticaan naar Noord-Limburg kwamen om mijn persoonlijke mening en opvattingen te horen over de situatie in nederland.

 

Die conflicten hebben zich toegespitst op de positie en macht van de paus, de bisschoppen en en de overige clerus.

Van hieruit heeft een krachtige restauratie plaats gevonden, wat wij in Nederland op bijzonder heftige wijze hebben meegemaakt.

Toen duidelijk werd dat op het landelijk pastoraal concilie (1966-1970) concept-besluiten aan de orde zouden komen, die in Rome taboe waren, werden in Nederland bisschoppen benoemd,die de oude orthodoxie en vooral het gezag en de macht van de clerus moesten restaureren.

Ervaringskatechese en ervaringspastoraal waren niet meer welkom.

Van de pas op gang komende enthousiaste kerkelijke beweging was al gauw niets meer over.

Wat nu rest is een maatschappelijk, cultureel en theologisch marginale en extreem klerikale organisatie.

 

3.

In onze westerse cultuur zijn de eigen ervaringen sterk op de voorgrond gekomen. Wat van bovenaf verkondigd wordt, spreekt niet erg meer aan.

Politieke partijen die van bovenaf willen regelen, komen bij verkiezingen er slecht van af.

    Ditzelfde geldt voor bisschoppen en priesters, die van bovenaf het geloof verkondigen.

Kerken lopen leeg.

En als gelovigen wegblijven omdat het hen niet meer aanspreekt en weinig zegt, dan worden zij door bisschop en priesters gauw beschouwd als minder gelovig of als ongelovig.

En waar een luisterhouding naar ervaringen ontbreekt, dan groeit een kloof tussen kerk en wereld, tussen priesters en leken in de parochie.

 

Met vriendelijke groeten

en met respect voor ieders overtuiging,

Wiel Janssen, em.pastoor.
 

Reacties  

 
0 #2 Smithc10 2015-08-16 22:20
Hello, Neat post. There is a problem with your website in web explorer, may check this IE still is the market leader and a large component of folks will leave out your magnificent writing because of this problem. bcecgefdgadeeac b
Quoting
 
 
0 #1 Smithg138 2015-08-15 21:24
Woah! I'm really loving the templatetheme of this website. It's simple, yet effective. A lot of times it's hard to get that perfect balance between usability and visual appeal. I must say you have done a great job with this. In addition, the blog loads super quick for me on Firefox. Excellent Blog! eaddggbdbggdeca c
Quoting
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Online

We hebben 21 gasten online

Bezoekers

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter